Zakladnica spominov

Iss in oss
ločilo
Evropa
 
 
Evropa
Severna Amerika
 
 
Severna Amerika
Južna Amerika
 
 
Južna Amerika

O zakladnici spominov

Spletna stran Zakladnica spominov je dokumentacijsko središče in zbirka video, zvočnih in pisnih pričevanj Slovencev, ki so svoje osebne in družinske zgodbe zaupali širšemu krogu poslušalcev, gledalcev in bralcev. Projekt prinaša spomine ljudi, ki so izkusili čas druge svetovne vojne, begunstva, pregnanstva, ločitev od družin, pot v neznani svet in ustvarjanje novih temeljev za življenje. S spletno stranjo želimo stopiti med pričevalce in jih povabiti, da preko svojih zgodb in spominov pridejo do nas. Avtorici in urednici projekta Zakladnica spominov sta sodelavki Študijskega centra za narodno spravo Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič. Pri zbiranju in snemanju pričevanj sodelujejo tudi ostali sodelavci Študijskega centra za narodno spravo.
Na ogled so pričevanja Slovencev in Slovenk iz Severne in Južne Amerike, Evrope in pričevanja zamejskih Slovencev. V nadaljevanju objavljamo tudi pričevanja Slovencev, ki živijo v matični domovini Sloveniji. Prva pričevanja smo na Študijskem centru za narodno spravo posneli leta 2009, zbiranje se od takrat naprej nadaljuje. Objavljeno gradivo je v fizični in digitalni obliki zbrano in arhivirano v Arhivu pričevanj Študijskega centra za narodno spravo (dalje Arhiv pričevanj SCNR) in predstavlja bogato gradivo za raziskovalne, študijske, izobraževalne in druge namene. Zbirko dopolnjuje fotografsko in dokumentarno gradivo, ki je prav tako shranjeno v Arhivu pričevanj SCNR. Postavitev spletne strani je bila podprta s strani Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Pokaži več
Hvala vsem, ki ste nam že ali nam še boste zaupali svoje zgodbe!

Zakaj pričevati?

Objavljena pričevanja so razdeljena po sklopih. V osnovnem prerezu so razdeljena na Evropo, Južno Ameriko in Severno Ameriko. Pričevanje lahko spremljamo preko video posnetka, ki je naložen na YouTubu. Vsaki pripovedi je dodan povzetek, ki na kratko oriše oziroma povzame povedano zgodbo. Pričevalci se pred nami odpirajo kot zaklad, postopoma, spomin za spominom, zgodba za zgodbo. Pričevalci nam pomagajo razumeti trenutek časa, ki so ga preživeli na poti skozi zgodovino.
Več o tem lahko preberete na podstrani Zakaj pričevati.
Slovenska zastavica
ločilo
 
Število obiskov spletne strani:  1014
Študijski center za narodno spravo
SCNR
Tivolska 42, 1000 Ljubljana
+386 (0)1 230 67 00
info@scnr.si